Sinds de moord op Pim Fortuyn roept een aanslag op een politicus de vraag op van welke kant de kogel kwam. Van links, rechts of recht door zee. Beschuldigingen vliegen over en weer, de kolommen stromen vol meningen, de vraag of woorden daden zijn blijft wederom onbeantwoord.

Amerika heeft een bijzondere hofnar die in het licht van de gebeurtenissen in Arizona zijn schelmenkap een ogenblik afzet en wijze woorden spreekt over waar het nu echt om gaat. Satirische superster Jon Stewart laat zijn masker vallen en geeft de genuanceerde blik die zo broodnodig is. Hij stelt de vraag of polarisatie debet is aan geweld en durft als antwoord te geven: ‘I have no f***ing idea.’ Iemand die gestoord is, kun je nooit te slim af zijn, immers, merkt hij op.

Gematigd of gestoord

Stewart uit de vurige wens dat er een duidelijk onderscheid blijft tussen de wartaal die gestoorde types uitslaan en de uitspraken van pratende hoofden op tv. Hij houdt een pleidooi voor een gematigde toon, zodat het gemakkelijker wordt om de gek te herkennen. En uiteindelijk ziet Stewart licht in de duisternis. Hij roept ons op om troost te vinden in het gewone, goede, waardige leven dat de slachtoffers leidden. Balsem voor de ziel voor wie het gesteggel over de herkomst van kogels beu is.

Kijk in elk geval vanaf 02:48.