Op de fiets van de Pijp naar Studio K in Oost is alsmaar rechtdoor. We gaan op de Ceintuurbaan de Nieuwe Amstelbrug over, vervolgens langs Hartog’s Volkorenbakkerij en het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis. Dan fietsen we door het Oosterpark waar de Schreeuw van Theo staat, en steken we de Linnaeusstraat over, de Javastraat in.

In deze winkelstraat bruist het: Hollandse slijterij, Turkse bakker, Marokkaanse groenteboer, multinationale elektronicazaak. De wereld volk op straat. Veel Amsterdamse reuring. Een stuk trottoir is afgezet met politielint, de brandweer en politie hebben alles onder controle. Wat is er gebeurd? Binnenbrand of inbraak? De omstanders lijken niet bijster onder de indruk.

We fietsen door. Bij de Kruidvat op de hoek van de Sumatrastraat slaan we linksaf. Onze bestemming is de Borneostraat. In het gerenoveerde gebouw van de ambachtsschool, nu getiteld Studio K, draait Verschrikkelijke Ikke (Despicable Me). Voor Foebe is het de vijfde keer in haar leven dat ze in de bioscoop een film ziet. Billy voelt zich eigenlijk al wat te oud als hij ziet dat de meeste kids onder de tien jaar zijn. ‘Ik was toch liever naar de Engelse versie gegaan,’ mompelt hij.

Mij valt iets anders op dan de leeftijd van de kinderen. Er zitten eigenlijk alleen maar ‘witte’ kindjes in de zaal. Natuurlijk niet allemaal lelieblank en Ikeablond, maar wel heel veel kinderen zoals die van mij, met hoog opgeleide ouders, moeders met bakfietsen, vaders met stoere schoenen en stoppels van drie dagen. Leuke H&M- en Hemakinderen. Zij hebben allemaal de weg gevonden naar het gezellige leuke filmtheater van Studio K. Zij weten dat je er voor maar zes euro naar de film kan. Nee, voor maar vijf euro, als je een kleurplaat inlevert! Een hele leuke film, die ook de kinderen die twee straten verderop vooral buiten aan het struinen zijn, vast heel leuk zouden vinden. Is vijf euro dan toch nog te veel voor de ouders van deze kids? Of weten ze domweg niet dat er in hun buurt zo’n warme plek voor hun koters is. Welke grens loopt er tussen de Borneostraat en de Javastraat?