Uitstekende zet van de organisatie om Ben Tiggelaar het Nationaal Sustainability Congres te laten openen met een stevig verhaal over leiderschap in duurzame ontwikkelingen. Nu nog even doorpakken en Tiggelaar in de Duurzame 100 van Trouw zetten.

De onderzoeker hield op 24 november een ijzersterk pleidooi voor het belang van sociale besmetting bij verandering. Leiderschap is er niet per se van afhankelijk of je de grote massa meekrijgt, betoogde Tiggelaar. Je moet ook dwars durven dromen, denken en doen. Aan de andere kant, innovaties zijn pas werkelijk effectief als grote groepen elkaar ermee besmetten en ze omarmen.

Dat de zaal Bens verhaal omarmde, bleek op allerlei plekken in het Beatrixtheater, locatie van het NSC. Regelmatig hoorde je opmerkingen in de trant van ‘zoals Tiggelaar vanochtend al zei.’ Grappig eigenlijk, want Ben zei toch dat hij helemaal geen verstand heeft van sustainability? Klopt, maar hij toonde aan dat gedragsverandering vaak een kwestie is van met de juiste woorden aan de juiste motieven appelleren (zie het hotelhanddoekenverhaal). Van dat proces heeft Tiggelaar ontegenzeglijk verstand. Zo was zijn verdediging van de eerste plaats voor Herman Wijffels in de Duurzame 100 bijzonder to the point. Kies ambassadeurs die grote groepen mensen in beweging kunnen brengen naar de verandering, was het advies van Tiggelaar.

Laten we deze les dan ook op hemzelf toepassen. Met andere woorden: zet Ben op de lijst, en hoog een beetje! Op zijn minst is het interessant of het zijn eigen optreden in de publieke arena zou beïnvloeden.