Het rookverbod in de horeca terugdraaien, 130 rijden in het donker, kerncentrales in plaats van CO2-opslag, oude mannen aan de macht. Het grote woord mag er wel eens uit: dat kabinet-Rutte is een reactionaire bende.

Ja, ‘reactionair’, proef dat woord eens op je tong en voel hoe lekker het bekt, zeker in combinatie met ‘Rutte’. Het is een beetje een vergeten term, maar eentje die het wel eens beter zou kunnen doen dan ‘fascist’ roepen tegen Wilders (wat is dat toch met die cultuurfilosofen?).

Stel nu eens dat Liesbeth van Tongeren gisteren bij Pauw & Witteman tegen Charlie Apenrots van de VVD had gezegd ‘Wat ben je toch een ongelooflijke reactionaire bal, Charlie, en een onvervalste ego├»st, met je praatjes over 130 rijden door ons mooie Nederland waar hardwerkende mensen in Vinexwijken een beetje geluidsarm proberen te slapen nadat ze de hele avond in de file hebben gestaan om thuis te komen van hun banen.’

Stel nu eens dat Ahmed Marcouch haar was bijgevallen in plaats van zijn mond te houden nadat hij zijn boek had geplugd.

Stel nu eens dat progressieven wat minder beleefd worden en brutale apen als Charlie ‘dat is onzin‘ Apenrots met klinkende munt terugbetalen…

Misschien hadden we dan eens een discussie gezien die de volgende dag DWDD had gehaald omdat een progressieve politicus van zich af bijt uit naam van Nederland. Misschien hadden we dan een echte oppositie in actie gezien, die zich niet de berm in laat drukken door foute bijrijders als Carlo Brantsen en Tim Coronel, door pk’s gefixeerde kerels die aan een sponsorinfuus liggen bij de auto-industrie. Misschien had Charlie A. dan een slechte avond gehad in plaats van de progressieve kijker, die bij het zien van dit soort discussies de moed in de schoenen zinkt.

(Overigens duim omhoog voor Liesbeth van Tongeren, dat ze drie keer door bleef zagen over het fileleed waar het reactionaire kabinet-Rutte niks aan doet. Een vierde keer was op zijn plaats geweest. Want inderdaad, daar zit de pijn waar de reactionaire Rutte Nederland mee opzadelt.)