Een tijdje geleden had Raoul Heertje een programma dat de manipulaties en machinaties achter de media blootlegde. Het heette Eerlijk, Heerlijk, Heertje en is waarschijnlijk gesneuveld wegens gebrek aan belangstelling bij de kijkers. Gelukkig kun je nu ook bij de commerciële omroep terecht voor een blik achter de schermen.

Afgelopen vrijdag stond ik voor het eerst in weken weer eens op de loopband in de sportschool en zapte langs de kanalen op het ingebouwde tv-scherm.  Ik zag het verzopen-hondenhoofd van Johan Derksen voorbijkomen. Ik was benieuwd of deze dwarse denker de teksten over het Holland-Belgiumbid WK 2018 die hij de afgelopen dagen op diverse plekken had geventileerd, woordelijk zou herhalen. Maar Johan had een mooie verrassing in petto, in de vorm van een nabespreking van zijn optreden bij Pauw en Witteman, van de dinsdag ervoor.

Op 18.30 (uitzending 03-12) vertelt Johan hoe hij samen met Youp van ‘t Hek en ‘een mevrouw van Elsevier’ een of andere CDA-politicus een geweldige schop onder zijn reet heeft gegeven vanwege diens opportunistische prietpraat. Maar Koopmans, de politicus in kwestie, had hem na de uitzending toevertrouwd: ‘U moest eens weten hoe belangrijk dit programma is voor een politicus.’ Ook de woordvoerder was tevreden: ‘Meneer Koopmans heeft onze standpunten geweldig naar voren gebracht.’

En zo is het maar net.